proines geyseis1

Πρωϊνές γεύσεις…

Πρωϊνές γεύσεις του Βλαχόπουλου – Το ιδανικότερο ξεκίνημα στη μέρα σας…

Μια τυρόπιτα στο χέρι αποτελεί ένα συνηθισμένο χορταστικό πρωινό για μικρούς και μεγάλους.Το χρυσοκόκκινο χρώμα της κρούστας και η απαράμιλλης νοστιμιάς γέμιση της με τυρί φέτα είναι έκρηξη χαράς για τον ουρανίσκο. Ο φούρνος μας προσφέρει μεγάλη ποικιλία από πίτες, κρουασαν, τυπόπιτες καθώς και γεύσεις που καλύπτουν όλα τα γούστα. 

Τόσο δυναμωτικά, όσο και χορταστικά προϊόντα για να σας κρατήσουν μέχρι το πρώτο ούζο του μεσημεριού.

Στην πόλη των Σερρών σήμερα, έχοντας ανακαλύψει τον πλούτο της ελληνικής διατροφής και την πολυτέλεια του  χειροποίητου, του αυθεντικά νόστιμου, το πρωινό έχει αλλάξει για τους Σερραίους και για τους επισκέπτες της πόλης. Η υπ’ αριθμόν ένα στάση για τυρόπιτα και άλλες παραδοσιακές πίτες, δε θα μπορούσε να είναι πουθενά αλλού πέρα από το Φούρνο του Βλαχόπουλου, στο 1 της οδού Αγισηλάου, με σήμα κατατεθέν το κουλούρι. Ο ιστορικός φούρνος έχει θρέψει γενιές πελατών. Η κάθε μπουκιά είναι και ένα νοσταλγικό ταξίδι στην παιδικότητα, στην αγνότητα.  

Η τυρόπιτα

 Η τυρόπιτα είναι πίτα από ζύμη (π.χ. ζύμη σφολιάτας) ή φύλλο και γέμιση με τυρί. Το τυρί που περιέχει της δίνει αλμυρή γεύση, η οποία πολλές φορές συνοδεύεται από πικάντικη σε συνδυασμό με διάφορα μπαχαρικά Ανάλογα με το φύλλο, τη γέμιση, τον τρόπο αλλά και τον τόπο παρασκευής της υπάρχουν πολλά και διαφορετικά είδη τυρόπιτας στη χώρα μας.

Ας δούμε ενδεικτικά κάποια από αυτά :

• Τυρόπιτα ταψιού: Φτιάχνεται σε ταψί (συνήθως στα σπίτια) και κατόπιν κόβεται σε κομμάτια. Το ίδιο όνομα, αλλά πολύ μικρότερο μέγεθος, έχει και η τυρόπιτα ταψιού που πουλιέται στα τυροπιτάδικα, και που οπτικά μοιάζει με τη μπουγάτσα με τυρί.

• Τρίγωνη τυρόπιτα: Είναι και το πιο συνηθισμένο είδος και συνήθως έχει φύλλο σφολιάτας. Παραλλαγή της αποτελεί το Μπουρέκι, το οποίο έχει πιο χοντρό φύλλο.

• Στριφτή τυρόπιτα: Είναι τυρόπιτα σε φύλλο που έχει τυλιχτεί σπειροειδώς και στη συνέχεια ψήνεται στον φούρνο.

• Κασερόπιτα: Η γέμισή της περιέχει τυρί κασέρι αντί για φέτα.

• Μπουγάτσα με τυρί: όπως αποκαλείται η τυρόπιτα με φύλλο σφολιάτας για μπουγάτσα.

Παραλλαγή της τυρόπιτας αποτελούν η ζαμπονοτυρόπιτα (με τυρί και ζαμπόν στη γέμιση) και η σπανακοτυρόπιτα, η οποία έχει ως γέμιση σπανάκι, ενδεχομένως χόρτα και τυρί φέτα.